3 hjemmelavede juices

Jeg synes, at noget af det lækreste om morgenen at vågne op til er et koldt glas juice. Bare at lægge på sofaen og vågne stille og roligt med en god morgenmad og et glas juice med god smag.

I sidste uge var jeg forbi Bazar Vest i Århus – og wow deres grøntafdeling er lækker at gå rundt i!
Frugt og grønt til gode priser over alt, og endda særlige slags, man ikke bare finder i et normalt supermarked. Jeg kunne have blevet der i flere timer, og min kæreste måtte nærmest trække mig ud derfra. Ellers var jeg blevet fattig.

Vi brugte eftermiddagen på at lave vores egne koldpressede juices, for selvom købejuice er nemt, så skal man betale mange penge for at få de lidt sjovere smage. Og der er altså også bare en charme ved selv at lave det. Så ved man, at der ikke er tilsat unødvendig sukker eller mærkelige E-numre.
Frugt indeholder selvfølgelig naturligt sukker i form af fruktose, så helt sukkerfrit er det ikke. Men det indeholder også kostfibre, vitaminer og mange andre gode sager. Og ærligt talt, så synes jeg ikke at frugt behøves yderligere sødme i form af tilsat sukker. Æbler og jordbær for eksempel indeholder ikke selv meget sukker, men de giver alligevel juicen en god sødme. Faktisk så meget sødme, at jeg i en af mine juice var nødt at tilsætte citron, selvom det ikke var planen, fordi kombinationen af æble og jordbær blev for sødt til mig.

Jeg lavede tre forskellige juices. Jeg vil ikke lave for meget juice af gangen, for da det er koldpresset er holdbarheden ikke den længste. Vi er kun to mand i lejligheden, der skal nå at kunne følge med og drikke det. Ved koldpresset juice uden andre tilsætningsstoffer er holdbarheden kun så lang tid, som frugterne i sig selv ville have holdt, før man ikke længere ville spise dem. Opbevaring på køl gør selvfølgelig, at de holder sig bedre.

Koldpresset juice lyder nu også så fint, for det er egentligt bare en juicemaskine, der massakrerer frugten fuldstændigt, for at få al saften ud af dem uden varmebehandling.

Juice nr. 1: Jordbær og æble

Ingredienser:

  • 2 bakker jordbær
  • 5 æbler
  • 1 citron
  • Et lille stykke ingefær – alt efter hvad man foretrækker

Jeg havde tænkt, at det bare skulle være en æble- og jordbærjuice, men som nævnt ovenfor, syntes jeg, at juicen blev for sød, så jeg valgt at tilføje saften fra en citron oveni. Herudover tilføjede jeg også et lille stykke ingefær – ikke for at få det til at smage stærkt af ingefær, men blot til lige at give en eftersmag af noget andet end sødme.

Det er utroligt så flot en farve juice kan få, når det kun er lavet på rent frugt helt uden farvestoffer. Denne fik en helt rødlig-pink farve, og den smagte himmelsk.

Juice nr. 2: appelsin og gulerod

Ingredienser:

  • 3-4 gulerødder, afhængig af størrelse
  • 4-5 appelsiner, afhængig af størrelse

Jeg ville give appelsinjuicen et lille twist ved at tilføje gulerod, hvilket jeg synes blev en stor succes. Guleroden gav både en anderledes sødme til appelsinerne, og den gav en eftersmag som jeg var rigtig vild med. Man tænkte på ingen måde, at man sad og drak gulerod, og jeg syntes, at det klædte appelsinerne rigtig godt i smagen.

Gulerodens indhold af betacaroten, der er et naturligt forekommende farvestof i gulerødder, gav juicen en utrolig flot orange farve.

Juice nr. 3: appelsin

Ingredienser:

  • Appelsiner, antal efter hvor meget du vil lave

Så simpel en ingrediensliste, at der kun står én ingrediens. Og dog stadig utrolig lækkert. Jeg lovede min kæreste at lave en hel almindelig appelsinjuice, og ærligt talt – hvem kan stå for et glas kolde, friskpressede appelsiner? Selvom det ikke er en nær så farverig ingrediensliste, så kan friskpressede appelsiner altså noget magisk.

Bare ren juice fra appelsiner, hverken tilsat vand, sukker eller andre ting. Bare ren appelsin, hvilket gav den flotteste gule farve, der nærmest skinnede som solen.

Hjemmelavede juices i flotte farver, det er da på ingen måde til at stå for. Man ved, at det man drikker er godt for en uden mærkelige tilsætningsstoffer. En god regel jeg plejer at holde mig til er, at hvis der står noget på ingredienslisten som jeg ikke kan udtale eller aldrig har hørt om, hvad er, samt hvis listen er flere kilometer lang, ja så bør man nok genoverveje købet.

Når disse juices får lov at stå i køleskabet i nogle timer og endda dage, så udvikler de sig utrolig meget i smagen. Jeg har ingen videnskabelig anelse om hvorfor, men fra da de blev lavet og til dagen efter havde de alle tre udviklet sig enormt meget og var blevet endnu mere fyldige i smagen.

Jeg glæder mig allerede til næste omgang juice, der skal laves, for når vi endelig har det i køleskabet, så ryger det også hurtigt.

  • Marie

Skriv en kommentar