Kender du det, at man har så meget lyst til en lille, lækker godbid? En usund snack en fredag aften. Men samtidig prøver du at holde dig fra at spise for usundt. Jeps, det kender jeg bestemt også.
Jeg skal ud og rejse om under en måned, så jeg prøver virkelig at holde mig fra sukker og søde sager, så jeg med god samvittighed kan hoppe i bikinien (#girlproblems).
Men jeg får simpelthen nogle gange også bare den største sukkerlyst.
Derfor har jeg lavet disse cookies. Men vær opmærksom! Disse cookies er SUNDERE, end en pakke chokolade cookies købt i Netto. Men de er ikke SUNDE som i, at du kan spise så mange du vil uden problemer. De er palæo-inspirerede, og indeholder derfor hverken mel eller hvidt sukker (altså lette kulhydrater). Jeg bruger dog sukre i form af kokossukker og honning.
Kokossukker udvindes fra kokospalmer, og har derfor flere nærringstoffer end almindeligt hvidt sukker, som vi kender det fra det søde køkken (og er derfor ikke bare tomme kalorier). Kokossukker har derfor også et meget lavere glykæmisk indeks, og får derfor ikke blodsukkeret til at stige på samme måde som hvidt sukker. Kalorier fra kokossukker kan altså ikke sammenlignes med kalorier fra hvidt sukker, på samme måde som at kalorier fra en donut ikke kan sammenlignes med kalorier fra en banan. Men det er stadig kulhydrat, så det bør selvfølgelig ikke indtages i voldsomme mængder, hvis man stadig gerne vil holde det helt sundt. Det samme gælder for honning. Desuden giver kokossukker en karamelliseret smag, som jeg synes er utrolig lækker!
Jeg tilføjer også en lille smule chokolade. Her bruger jeg igen sukkerfri chokolade. Derfor er det kun kulhydrat fra selve kakaobønnen, der igen gør det sundere end chokolade, der er fyldt med tilsat sukker.
Så husk: disse cookies skal også spises med måde, men man kan have lige lidt bedre samvittighed, når man spiser dem.
Ingredienser:
(til ca. 8-10 cookies)
- 100 g mandelmel
- 2 spiseske kokosmel (evt. ristet kokosmel)
- kornene fra 1/2 vaniljestang
- 1 spsk. kokossukker (kan udelades for lidt mere honning)
- 1 æg
- 1 spsk. honning
- 1 spsk. kokosolie
- 0,5 dl mælk (eller mandelmælk)
- 0,5 tsk kanel
- 0,5 tsk bagepulver
- Sukkerfri mørk chokolade
Sådan gør du:
Først blandes alle tørre ingredienser sammen i en skål: mandelmel, kokosmel, kanel og bagepulver. Skrab kornene ud af den halve vaniljestang og bland dem med kokossukkeret. Dette gør, at kornene adskilles og dermed fordeles bedre rundt i hele dejen. Tilsæt vanilje og kokossukker til de tørre ingredienser og rør rundt.
Smelt kokosolie og honning i en gryde – det skal hverken koge eller brænde, det skal bare lige smeltes. Bland dette i de tørre ingredienser og bland indtil dejen ligner vådt sand. Tilføj et æg og mix igen. Tilføj til sidst mælk – jeg brugte mandelmælk, da jeg elsker smagen. Tilføj kun lidt af gangen indtil du opnår en konsisten der er fast, men ikke tør.
Hak chokoladen og bland i dejen.
Rul dem til kugler og mas dem på en bageplade, så de bliver 3-4 cm i diameter og 1-1,5 cm høje. Bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 10-15 minutter indtil de er gyldenbrune.
Så har du dig en omgang lækre cookies!
- Marie