Uden mel og sukker: Pandekager på søde kartofler

I ved efterhånden, at jeg elsker at lave sunde alternativer til eller utroligt lækre retter. Og pandekager er, ifølge mig, en smækker-lækker måde at starte dagen på. Men hvis jeg spiste pandekager til morgenmad hver morgen, så ville jeg ikke have lyst til at se konsekvenserne. Jeg har prøvet flere forskellige sunde alternativer til pandekager. Mest kendt er bananpandekagerne, hvor man moser en banan, blander den med to æg og steger pandekagerne på en pande. Jeg synes bestemt at bananpandekager er lækre. Men man kan virkelig også smage, at de er lavet på banan.

Jeg ville gerne lave nogle sunde pandekager, der smagte mere af “sødt” og af vanilje. Derfor tænkte jeg, at man da på én eller anden måde måtte kunne bruge søde kartofler! For de er i hvert fald søde i smagen!

Efter lidt forskellig eksperimentering i køkkenet er jeg kommet frem til en vildt lækker opskrift. Pandekager lavet på søde kartofler – helt uden hvidt sukker og mel. Og endda til en forholdsvis SU-venlig pris.

OBS: disse pandekager bliver ikke nær så faste, som almindelige amerikanske pandekager. De bliver lidt blødere i konsistensen. De er også meget søde, så jeg synes, at det var lækkert at servere dem med noget frugt.

Ingredienser

Ca. 15-20 stk. på størrelse med amerikanske pandekager

 • en stor sød kartoffel (min var ca. på størrelse med min hånd – lidt længere og smallere)
 • 3/4 tsk bagepulver
 • 1 tsk vanilje (brug rigtig vanilje eller ren vanilje pulver. Undlad vaniljesukker, ellers kan man ikke sige, at opskriften er sukkerfri)
 • 1 tsk kanel
 • 4 æg
 • 2 spsk mælk
 • 2 tsk honning

Sådan gør du

1) Skær den søde kartoffel over i halv. Læg de to halvdele på en bageplade beklædt med bagepapir, med “indersiden” nedad (skralden opad). Bag den i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 35 minutter (afhængig af størrelsen). Kartoffel-kødet skal være helt blødt, når man stikker den med en gaffel.

2) Skrab kødet af kartoflen ud med en ske, læg det i en skål og mos det godt.

Uden mel og sukker: Pandekager på søde kartofler Mad  Uden mel og sukker: Pandekager på søde kartofler Mad

3) Tilsæt alle andre ingredienser og bland det godt, til du får en nogenlunde jævn masse. Der vil være lidt små-klumper hist og her af den søde kartoffel. Alternativt kan dejen blendes – så skal den nok blive helt jævn – men det synes jeg ikke er nødvendigt.

4) Pandekagerne skal (selvfølgelig) steges i smør på en pande. Steg dem ved middel varme (!), da den søde kartoffel i dejen ellers brænder rimelig hurtigt. Ved middel varme når de at bage igennem. Det tager dog lidt længere tid for dem at bage færdig, fordi varmen ikke er sat så højt.

Uden mel og sukker: Pandekager på søde kartofler Mad  Uden mel og sukker: Pandekager på søde kartofler Mad

Server pandekagerne, evt. med frisk frugt eller frysetørret frugt. Jeg brugte frysetørrede bær, da det lige var det, jeg havde i køkkenet.

Nyd dem!

 • Marie

2 kommentarer

 • Gurli

  Kan de fryses?

  • Marie Enemark

   Ja, det har jeg selv haft succes med! Lad dem tø op i en varm ovn, eller lad dem tø op på bordet og smid dem på en pande igen 🙂

Skriv en kommentar